Wortelpuntbehandeling

Wat houdt de behandeling in?

Bij een wortelpuntbehandeling (of apexresectie in medisch jargon) wordt de ontstoken wortelpunt van een tand of kies verwijderd, de ontsteking weggehaald, en een vulling in de wortelpunt geplaatst. Een wortelpuntbehandeling wordt gedaan onder lokale verdoving. Na de verdoving wordt het tandvlees opzij geschoven, waarna met een boortje een luikje wordt gemaakt naar de wortelpunt. Als de wortelpunt is gevonden, wordt deze ingekort en de ontsteking weggehaald. In de afgevlakte wortelpunt wordt een klein gaatje geboord, en een vulling geplaatst. Het tandvlees wordt weer gehecht.

Waarom deze behandeling?

Als een tand of kies een ontstoken of dode zenuw heeft, zal de tandarts eerst een wortelkanaalbehandeling doen. De zenuw wordt uit de tand of kies gehaald, en het wortelkanaal wordt gevuld met een afdichtmateriaal. Soms kan het zijn dat er nog wat ontstekingsweefsel achter blijft bij de wortelpunt of in het einde van het kanaal. Als het lichaam deze ontsteking niet kan wegwerken ontstaat een wortelpunt ontsteking. Dit kunt u herkennen aan een ‘hoog’ gevoel in de tand of kies, en soms een gaatje in het tandvlees naast de tand/kies. Als uw tandarts een wortelpuntontsteking vindt, kunt u verwezen worden naar de MKA chirurg voor een wortelpunt behandeling.

Wat kan ik verwachten?

Na een wortelpuntbehandeling kunt u nog een aantal dagen last hebben van het geopereerde gebied. Gemiddeld na een dag of 6 zullen de klachten over zijn. Na de ingreep kan de omgeving van de tand of kies in de eerste 3 dagen gaan zwellen, waarna de zwelling weer afneemt. De hechtingen zullen na 7-10 dagen vanzelf oplossen. Omdat het tandvlees rond de tand of kies los is geweest en weer vast moet groeien, wordt geadviseerd de eerste dagen een mondspoeling te gebruiken, en heel voorzichtig te poetsen.