Waarom deze behandeling?
Verstandskiezen worden in de regel verwijderd omdat ze in de toekomst problemen kunnen geven, zoals ontsteking of beschadiging van de kies ervoor. Ook worden verstandskiezen verwijderd waar u last van heeft, bijvoorbeeld omdat er een gat in zit, er een ontsteking omheen zit, of het schoonhouden van de kies ervoor verhinderd.
Voor narcose wordt gekozen als u dermate angstig bent voor de behandeling dat de behandeling niet met lokale verdoving zou lukken. Dit kan bijvoorbeeld gekomen zijn als u een pijnlijke nare ervaring in het verleden hebt gehad bij een tandarts of kaakchirurg.
Wat kan ik verwachten?
Of u voor het verwijderen van verstandskiezen onder narcose in aanmerking komt zal in overleg met u worden bepaald door de MKA chirurg. U krijgt een vragenlijst om in te vullen en aanvullende informatie over de narcose. Als de anesthesist u goedgekeurd heeft voor narcose, wordt in overleg met u een behandeldatum afgesproken.
Het is belangrijk dat u dan nuchter komt. Dit houdt in dat u vanaf 00:00 uur op de dag van de ingreep niets meer gegeten of gedronken mag hebben. U wordt onder narcose gebracht met een slaapmiddel dat via een infuus wordt toegediend. Vervolgens wordt een beademingsbuisje geplaatst via de neus. De MKA chirurg zal dan extra lokale verdoving geven rond de verstandskiezen die verwijderd gaan worden. Als u wakker wordt is de ingreep voorbij. Rond uw mond voelt het dik en stijf, omdat de verdoving nog een paar uur doorwerkt. Er kunnen hechtingen in de mond zitten, die lossen vanzelf op.
Na het verwijderen van verstandskiezen is het gebruikelijk dat de wang de eerste 3 dagen dik kan worden, waarna de zwelling weer afneemt. Ook kunt u zich de eerste dagen koortsig voelen en pijn hebben van het wondgebied. Met goede pijnstillers zijn de dagen na de ingreep over het algemeen goed te verdragen. Neem een week hersteltijd in acht.