Diagnostiek en behandeling van kaakgewrichtsproblemen

Wat houdt de behandeling in?

Kaakgewrichtsproblemen kunt u herkennen aan knappen en kraken van het kaakgewricht, het op slot gaan van de kaken, pijn voor het oor bij het kaakgewricht en moeite met kauwen. De behandeling van kaakgewrichtsproblemen is afhankelijk van de oorzaak die gevonden wordt. Veel mensen hebben zo nu en dan een knappend kaakgewricht. Dit is normaal en niet verontrustend. Als er ook pijnklachten bij zijn of de kaak gaat op slot, dan kan dat te maken hebben met het kaakgewricht zelf. Ook de kauwspieren kunnen als reactie op de kaakgewrichtsproblemen zich teveel aanspannen en pijn veroorzaken. De behandeling van kaakgewrichtsklachten is op maat: de MKA chirurg zal na onderzoek bepalen welke therapie voor u de grootste kans op succes heeft. Verschillende therapieën zijn mogelijk: denk daarbij aan een splint voor de nacht, tijdelijk een zacht dieet in combinatie met pijnstilling, gerichte oefeningen (fysiotherapie, manuele therapie),  of medicatie voor de nacht. Soms wordt er ook een ontstekingsremmer in of rond het kaakgewricht aangebracht.

Waarom deze behandeling?

Kaakgewrichtsproblemen kunnen veel impact hebben op uw dagelijks leven. Het kauwen is niet goed meer mogelijk, u heeft pijnklachten, of het kaakgewricht gaat snel op slot. Door een gerichte behandeling kunnen de klachten aanzienlijk verminderen, waardoor u zich weer beter voelt.

Wat kan ik verwachten?

Kaakgewrichtsproblemen zijn ingewikkeld. Het is vaak een combinatie van factoren die uw klachten veroorzaken of onderhouden. Na een intake en onderzoek wordt ingeschat waar u het meeste baat bij heeft. Omdat de klachten vaak al wat langer bestaan en de oorzaak niet altijd bekend is, moet u er rekening mee houden dat u misschien niet geheel van de klachten af zult komen. Het doel is klachten vermindering en wel dusdanig dat het uw leven niet teveel beheerst.